• Home
 • Zoeken
 • Maxximap English website
+31 13 53 08 050

Technische informatie

BESTANDEN AANLEVEREN BIJ MAXXIMAP, DIVERSE MOGELIJKHEDEN

Maxximap investeert continu in de modernste Apple-computers en grafische software, waardoor we altijd de door u aangeleverde Mac-bestanden kunnen verwerken.

Maxximap maakt van alle producten een werktekening die te gebruiken is om de maatvoering te controleren en die bovendien extreem handig is om te gebruiken om het ontwerp van uw product te controleren. Met het gebruik van onze werktekening kunt u controleren of teksten en afbeeldingen niet onder klinknagels verdwijnen. U ontvangt onze werktekening na het plaatsen van uw order.

Werk volgens onze workflow en lever de bestanden op de juiste wijze aan:

Wij werken volgens een gestandaardiseerde certified PDF workflow, dit houd in dat we ook van u heel graag PDF bestanden ontvangen. Misschien helpt onze werkwijze u ook:

 1. Maak een document aan in Indesign met de maximale maat (buitenste magenta kleurige lijn) van onze werktekening (dit is het plano-formaat van het product + eventuele omplak).
 2. Plaats onze werktekening op 100% over uw ontwerp. Doordat onze werktekening in SPOT kleuren op overdruk (bemating en eindproduct) staan zal deze nooit "per ongeluk" meegedrukt worden. Zet deze laag in Indesign op slot!
 3. Maak een nieuwe laag onder de vorige laag en maak hier uw ontwerp in.
 4. Maak van het Indesign bestand een Certified PDF volgens sheetspothighres van de Ghent Workgroup.

 

Onderstaande afbeeldingen helpen u om een helder beeld te krijgen van de stappen. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Aandachtspunten per grafisch programma:

In volgorde van verwerkbaarheid.
Het bovenste programma (Adobe Acrobat) maakt de best verwerkbare bestanden.

 

ADOBE ACROBAT: .PDF

Bij het gebruik van Acrobat is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 1. Certified PDF aanleveren is geen probleem indien u gebruik maakt van de profielen KVGO vellenoffset (CMYK of spot) of de profielen van de Ghent PDF workgroup (SheetCMYK of SheetSpotHires).
 2. Uw PDF bestand wordt ten alle tijde door ons met bovenstaande profielen en op formaat e.d gecontroleerd, indien uw PDF-bestand fouten bevat zullen wij het door Acrobat gegenereerde rapport aan u mailen als ondersteuning bij het oplossen van het probleem.

 

ADOBE INDESIGN: OPEN BESTANDEN

Bij het gebruik van Indesign is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 1. Geïmporteerde beelden dienen altijd te worden bijgeleverd.
 2. Geplaatste beelden moeten op geplaatst formaat minimaal 300 dpi blijven, bij een lagere resolutie wordt de kwaliteit te laag. (Ook te ver verkleinen kan problemen opleveren, bijv. een soort moire). Lijnbeelden dienen een resolutie te hebben van minimaal 800 dpi op 100%.
 3. Geplaatste Photoshop EPS’en niet bewaren met JPEG-codering. Tevens dient u de bestanden op te slaan zonder “halftone screen”, “transfer function”, “Postscript color management” of “Image interpolation” (keuzeopties bij het opslaan).
 4. Uitknippaden in Photoshop aanmaken, en niet in Indesign kiezen voor “niet witte delen”.
 5. Alle fonts moeten worden bijgeleverd: screen- en printerfonts, geschikt voor mac OSX.
 6. True Type en Multiple Master fonts worden NIET aanvaard.
 7. Een lettertype nooit in het stijlpallet bold of cursief maken maar altijd de in het font geïntegreerde variant gebruiken.
 8. Als het drukwerk in CMYK gedrukt gaat worden dienen alle kleuren opgemaakt te worden in CMYK, inclusief de gebruikte beelden en illustraties.
 9. Bij drukwerk wat gedrukt gaat worden in PMS kleuren geen verschillende PMS kleurcodes door elkaar gebruiken (bijvoorbeeld PMS 280c, 280 cv of 280 cvc).
 10. Indien u in de opmaak gebruik maakt van verlooptinten, mogen deze niet gemaakt worden binnen Indesign, deze dient u te maken in Photoshop of eventueel in Illustrator.

 

ADOBE ILLUSTRATOR: .EPS

Bij het gebruik van Adobe llustrator is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 1. De documenten bewaren als EPS-file en niet als Illustrator-file (AI).
 2. Als het drukwerk in CMYK uitgevoerd word graag controleren of alle kleuren ook CMYK zijn en eventuele RGB bestanden omzetten naar CMYK.
 3. Lettertype’s/fonts altijd bijleveren, zowel de screen- als de printfonts (Postscript Letterfonts).
 4. Het geniet onze voorkeur om in Illustrator gezette teksten om te zetten naar lettercontouren.
 5. Geplaatste foto’s in Illustrator moeten aangeleverd worden als EPS of CMYK, dit beeldmateriaal ook altijd bijleveren. De kwaliteit van het beeldmateriaal moet 300 dpi zijn, uitgaande van plaatsing op 100%. Wanneer beeldmateriaal vergroot geplaatst word, dient de uitvoerresolutie minimaal 240 dpi te zijn.
 6. Foto’s niet te groot plaatsen zodat bestanden niet onnodig te groot worden.
 7. Alle aflopende pagina’s dienen buiten de omplakrand een overvul van 3 mm te hebben.

 

ADOBE PHOTOSHOP: .PSD

Bij het gebruik van Photoshop is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 1. De beelden aanleveren met een minimale resolutie van 300 dpi voor full color op ware grootte en opgeslagen zijn in de kleur waarin uw ringband uitgevoerd gaat worden (CMYK of PMS, geen RGB) in een van de volgende bestandsformaten;
 2. Adobe Photoshop (.psd)
 3. Photoshop EPS (.eps)
 4. Tiff (.tiff)
 5. JPEG mits afbeelding op ware grootte 300 dpi is! (.jpg / .jpeg)
  Let op! Veel JPEG-bestanden zijn door te hoge compressie ‘hakkelig’. Bij opslaan zet u de compressie op 12 (geen compressie).

Bovenstaande bestandsformaten zijn geschikt voor drukwerk, indien u toch in een ander bestandsformaat aan wilt leveren, dan gelieve dit vooraf met de orderbegeleiding overleggen.

 

ALGEMENE OPMERKINGEN:

 1. Stuur altijd een kleurprint en kleurgescheiden prints mee zodat wij het aangeleverde materiaal kunnen controleren op ontbrekende elementen of verschuivingen, alvorens wij u een plotterproef toesturen.
 2. Bij het aanleveren van digitale files verdient het altijd de voorkeur om een 100% kleurproef bij te leveren. Indien wij documenten zonder kleurproef ontvangen gaan wij bij het drukken altijd uit van de voor de desbetreffende druktechniek geldende standaardwaarden met betrekking tot densiteit, puntverbreding enz.
 3. Gelieve alleen bestanden aan te leveren gemaakt in bovengenoemde programma’s.
 4. Om bestanden efficienter te kunnen verwerken heeft Maxximap een voorkeur voor aangeleverde cerified PDF’s. Deze certified PDF bestanden voldoen aan de standaard: Ghent Workgroup sheetspothighres.
  Zie voor specificaties: http://www.gwg.org/index.php

InstructiePDF_Maxximap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven
Einsteinstraat 5, 5051 DR Goirle
Postbus 345, 5050 AH Goirle
info@maxximap.nl
Tel. +31 13 53 08 050